fredag, maj 24

Mot sexism och mot Gina Tricot!

Det finns en sak som jag ständigt reagerar på. Jag vet att det finns många som stör sig på att jag reagerar och på att jag fortsätter att reagera. Men det finns saker i samhället som jag inte gillar. Som gör att jag inte vill sätta barn till världen i det här samhället (och det vill jag).

Alltså bara NEJ!

Varför måste alltid kvinnor gestaltas som korkade våp i små, tunna badkläder?! En hjälplös kvinna som inte vet vad hon ska göra när någon idiot kastar en hink vatten på henne?! Jo men självklart ser jag ut precis sådär när någon kastar vatten på mig. Det vet ni väl, alla kvinnor ser ut sådär!

Vad säger ni? Vad sägs om att göra revolt? Tillsammans? Nu på en gång, innan vi blir lika hjälplösa som GinaTricots bikinimodell...

(P.S. HELA världen suger inte! Det finns hopp!)

torsdag, maj 23

Rolig WTF kommentar

M: Vaddå? Hur många tänker du bjuda till vårt bröllop?!

Har vi ens pratat om bröllop? :P

onsdag, maj 22

Kärlek

Inte en chans att vi ska ta en promenad om du sitter och sjunger och spelar... det fattar du väl?

Vuxna på plats

Jag tänker på hur stökigt det är i Stockholm just nu. Hur saker spårar ur och går för långt. hur ungdomar, vuxna och alla omkring är osäkra och inte vet vad de kan göra.

Tänker på eldsjälar som finns på skolor, i kyrkor, på ungdomsgårdar och på många andra platser. Vuxna som finns där och bara finns! Som gör ALLT de kan, det som jag ska göra, sen... när min utbildning är slut.

Tack snälla! Tack till de som ger sig ut och nattvandrar i natt. Det gör mycket!

Det som någon annan tänkt!

Ok, bitchar lite till... läs det här!

(Börjar bli väldigt mycket länkar, men det finns ju så många professionella som skriver precis det jag tänker!)

torsdag, maj 16

WORD!

Bra ord, behövs inte ens en kommentar! Jag avgudar Kitty Jutbring just nu! Läs det här!

onsdag, maj 15

Plan

Borde måla, borde skriva lite till... borde verkligen städa.
Kanske dricka en kopp kaffe till, ta på sig lite riktiga kläder, duscha?
Borde verkligen måla, känner mig hämmad, alldeles för hämmad.
Kanske diska lite då, nä?

Måla... tja... 12 dagar till deadline! Nu kör vi!

Genustjaffs

Det finns så mycket jag vill säga. Det känns som om det de senaste dagarna har facebook och internet exploderat med genusmedvetna, antisexistiska reaktioner på en väldans massa grejer som jag bara vill kommentera, hålla med om och ifrågasätta!

Genus och jämställdhet är OERHÖRT viktigt, det kommer jag aldrig sluta anse eller kämpa för. MEN, och det är är ett stort jävla VIKTIGT men, en sak missas rejält i de här reaktionerna.Var är männen? Var är männen som förtrycks och som nedvärderas i samhället? Ja, kvinnoförtrycken är vanliga, hemska och helt enkelt odrägliga! Men mansförtrycket är icke desto mindre existerande.
Senast idag skrev DN om våldtäkt som krigsföring och nämner då att även män våldtas i krig (och även annars) och att den siffran ökat lavinartat. Och samtidigt sprids listor liknande den här. Vilken i sig är oerhört bra, men den missar det den egentligen vill framföra! Jämställdhet!

Var är jämställdheten i vår jämställdhetsdebatt? Varför är det alltid kvinnor i media (och kanske även annars) som syns och hörs när det diskuteras jämställdhet? Kan en man inte vara jämställd?

En sak som jag tycker att många missar är att vi bär ansvaret. En ung kille eller tjej som växer upp för att förtrycka sitt eget eller de andra könet gör inte det för att det är naturligt att göra det. Det är samhället, du och jag, som formar varandra och alla omkring oss, med allt vi gör!
Sluta ifrågasätta de föräldrar som klär sina barn i genusmedvetna kläder, sluta ifrågasätta tjejen som vill framhäva sin kropp för att hon trycker att den är snygg, sluta ifrågasätta killen som är högljudd för att synas och höras! Innan du ifrågasätter deras beteenden, ifrågasätt ditt eget!

tisdag, maj 14

Äkta kärlek och plugg

Det blir lite töntigt ibland, att vara i ett par. Att alltid vara påverkad av någon annan och alltid påverka den andra. Typ som just nu. Det har varit fyra underbara "lediga" dagar, det finns ju egentligen inga lediga dagar när man pluggar, men ändå. Fyra dagar när vi satt i soffan tillsammans och pluggade. Drack te och åt lunch i solen på balkongen. Tog en paus och promenerade till ICA och handlade, han bakade bröd och bullar. Tog en till paus och löste korsord tillsammans. Supermycket vardagslyx, som man vänjer sig vid för fort!

För idag är Magnus i skolan, 10-15, och jag är hemma och pluggar. Och jag saknar honom. Att han inte sitter i fåtöljen och skriver rent föreläsningar när jag målar. Att han inte är där och lyssnar när jag läser meningar högt, om och om igen, för att få till formuleringar rätt.

Nej, nu vill jag ha sommarlov och ledighet och bara umgås med mannen i mitt liv (och alla andra också såklart!).

Vecka 29! Nu tack!


måndag, maj 6

Gamla Uppsala

Jag var på studiebesök i Gamla Uppsala idag. Jag förstår inte varför jag inte åker dit oftare. Det är så fint, så skönt och bussen direkt dit tar 30 minuter!





söndag, maj 5

Vad är väl en bal på slottet?



Nu i juni ska vi gå på bal, bal på slottet till och med! Det är Kalmar nation (Woop woop!) som har jubileumsbal för att fira 350 år! Och om sisådär 10-20 år kommer vi att sitta hemma, dricka punsch (eller kaffe) och minnas den gången då Miriam lyckades få oss alla att gå på bal, eller jo, iallafall en del av oss.

Jag ser däremot mycket fram emot det. Och nu är mina förhoppningar att sy en klänning. En fin balklänning! Egentligen vill de andra (Miriam och Linda) shoppa loss på vintageklänningar, men jag känner att det skulle vara finare att ha en EGEN klänning på något sätt. Jag har aldrig sytt en balklänning till mig själv. Jag sydde en till Linnéa när hon var 15 och den blev ju fin!


Jag har redan ett mönster (som visserligen måste förlängas och om jag inte minns fel så är mönsterdelarna inte riktigt rätt) och jag behöver bara köpa tyget.

Magnus frack är förhoppningvis 1. lagom stor 2. på väg i posten!

fredag, maj 3

Kvar på 1200-talet

Igår presenterade jag 50% av min C-uppsats om kyrkokonst. Jag presenterade ämnet och lyfte lite olika frågor och problem. En av mina klasskompisar slängde ur sig kommentaren att "kyrkan är minsann kvar på 1200-talet" när vi pratade om Elisabeth Ohlsson-Wallins altartavla från 2012.

En sådan kommentar visar på den skeva bilden som många har av svenska kyrkan. De som säger så har nog inte varit i en kyrka de sista 10 åren. Jag arbetade nästan åtta år inom svenska kyrkan i olika kategorier och ALDRIG upplevde jag att kyrkan var bakåtsträvande! Jag arbetade med konfirmander, yngre tonåringar och barn, satt i verksamhetsrådet och arbetade även ibland på gudstjänster och kände mig aldrig begränsad.  Snarare tvärtom, vi hade oerhört mycket möjlighet att utveckla verksamheten och modernisera aktiviteterna.

Så innan ni dömer och ifrågasätter. Tänk på vad kyrkan gör.
Det är en modern organisation med väldigt mycket fint arbete för många människor! Läs det här!